Zobni kamen se nabere lahko z leti, nekaterim več in drugim manj. Kako ga odstraniti, poglejte tukaj https://luxdental.si/zobni-kamen/. Ni znano, zakaj se nekaterim nabira ves čas v večjih količinah in povzroči karies ter parodontozo, ki je nevarna zato, ker lahko izgubite vse zobe. Zobni kamen se nabere največkrat zaradi slabe usten higiene in nepravilne prehrane, vendar ni nujno. Če uživate jabolka in limone, ga lahko naravno odstranjujete sproti, če nimate težav z zobmi. Drugače ga lahko odstrani zobozdravnik ali pa ustni higienik, če gre za zelo trdovratne obloge.

zobni kamen

Zobni kamen se vsakemu nabere večkrat v življenju in da ga imate, lahko ugotovite po tem, da se je barva zob spremenila v rumeno ali sivo. To ni enako, kot če se zobje obarvajo zaradi vina, kave in čajev. Zobni kamen je tudi hrapav in če greste z jezikom preko njega, ga čutite, saj so naravni zobje zelo gladki in sijoči. Kamen pa je mat barve. Da imate kamen na zobeh lahko ugotovite tudi s pomočjo posebnih tablet, ki zabarvajo zobne obloge. Te tablete kupite v lekarni.

Če imate malo zobnega kamna, tega zobozdravnik pri rednem pregledu lahko, na nekaj let, odstrani sam, kar traja dve minuti do pet minut. S posebno krtačo kamen zbrusi dol in zadeva je rešena spet za nekaj let. Seveda ob pogoju, da je vaša ustna higiene temeljita in pravilna.

V primeru, da se je nabral zobni kamen v debeli plasti in da bi zdravnik rabil več kot 15 minut dela za odstranitev, vas bo napotil h ustnemu higieniku. Ta ima posebne aparate za odstranjevanje zobnega kamna in vas bo tudi naučil, kako pravilno vzdrževati ustno higieno, da se kamen ne bo več nabiral. Povedal vam bo, katere zobne krtačke uporabiti, nitke in druge pripomočke ter katero zobno pasto, še posebej, če vam krvavijo pri tem tudi dlesni, kar lahko pelje do hujših bolezni.