Zdravje

Turška savna, bi jo imeli doma?

Parni savni v preprostem jeziku rečemo tudi turška savna, ki poskrbi za sprostitev in zdravje. Za turško savno je značilna visoka vlažnost, temperatura pa se giba okoli petdesetih stopinj Celzija. Za parno savno (turška savna) se včasih uporablja tudi ime vroča kopel ali parna kopel. Omenjena savna je postala priljubljena v času viktorijanske dobe, ko so se iz islamskega sveta in otomanskega imperija razširile v Evropo. Same stavbe savn so podobne tistim, ki jih poznamo kot rimske terme, ki so bile namenjene predvsem relaksaciji in prečiščevanj telesa pomembnih in bogatih ljudi. Medtem ko so bile turške savne namenjene vsem ljudem, ne glede na spol ali družbeni sloj. Sicer pa parna savna ne spada med najbolj vroče savne, saj je temperatura v njej med 42 in 52 °C. vlažnost je med 45 in 65-odstotkov, včasih tudi kar 100-odstotna.

turška savna

Turška savna – zdravilni učinki

Parna savna je zaradi svoje visoke vlažnosti primerna za osebe, ki imajo težave z dihali, s srcem, revmo in artritisom. Ob uporabi eteričnih olj je primerna tudi za izboljševanje respiratornih težav, saj prečiščuje kožo in odpira pore. Hkrati je turška savna koristna pri sproščanju mišic in umirjanju napetosti. Pomaga pri izločanju toksinov, izboljšanje prekrvavitev, presnovo in imunski sistem ter s tem splošno počutje. Pomaga pa tudi pri sproščanju po vsakodnevnem hitrem ritmu življenja in nakopičenem stresu.

Turška savna pri vas doma

Ste že kdaj razmišljali, kako super bi bilo, če bi imeli doma savno? Če ste, potem naj vam povemo, da gre za dražjo investicijo in zahtevnejšo postavitev, ki »premaga« tudi infrardečo in finsko savno. Doma lahko postavite parno savno, ki je videti kot nekakšna kabina za prhanje – narejena iz plastičnih mas. Turška savna za dve osebi vas bo stala od 5 tisoč evrov navzgor, povprečno pa nekje med 7 in 10 tisoč evri.