Iako su parketi svojom cijenom još uvijek jedna od najskupljih podnih podloga, Kvalitetni i estetski lijepi parketi se mogu pronaći na ovom linku a mi vam donosimo više informacija u nastavku.

Iako su parketi skupi, oni imaju veoma karakterističan, jedinstven i lijep izgled. Upravo iz ovih razloga, veoma je teško reproducirati njihov izgled na drugim podnim podlogama. Iako danas postoje solidne imitacije, uvijek postoji ono jedno “ali” zbog kojih se mnogi ipak odlučuju za parket.

parketi

Jedno od tih “ali” jeste životni vijek. Ukoliko se pravilno održavaju, parketi mogu trajati i nekoliko stotina godina, čemu svjedoče brojne građevine koje se trenutno koriste i kao muzeji. Pravilno održavanje, zajedno sa šmirglanjem kada za to postoji potreba, te lakiranjem mogu učiniti vaše parkete gotovo pa vječnim.

Naravno, sve ovo zavisi od toga koliko su debeli ili tanki vaši parketi. Što je debljina parketa veća, veći je i njihov životni vijek, odnosno više puta ćete ga moći nanovo izbrusiti i prelakirati nakon oštećenja prije nego ga budete morali u potpunosti zamijeniti. Naravno, ponovno brušenje nije preporučljivo raditi prečesto, već samo kada za time zaista postoji potreba.

Budući da se parketi relativno osjetljivi, ne treba preko njih redovito prevlačiti namještaj, te ih je potrebno održavati posebnim preparatima koji su namijenjeni za parkete, i to tačno na način koji je opisan na poleđini proizvoda. Parkete ne treba postavljati u prostorije gdje lako mogu doći u dodir sa vlagom i vodom jer se mogu napučiti i oštetiti.

Takođe ih ne treba brisati previše vlažnom krpom, ali jedna od prednosti jested a se na većini parketa i ne vidi toliko prašina, te ih je dovoljno prebrisati jednom tjedno. Ukoliko imate djecu ili ljubimce, preporučuje se da većinu površine parketa prekrijete tepisima kako biste ih sačuvali što je više moguće.

Za više informacija o ovoj podnoj podlozi preporučujemo vam prethodno navedeni link.