Zdravje

Ortopan je posnetek, ki rešuje vaše zobe

Ortopan se največkrat izdelajo tako, da se z vseh strani poslikajo vaši zobje in se potem prikažejo na ravni ploskvi. Na tej povezavi je kakovostno izdelan ortopan, ki vam ne bo posušil denarnice. To pomeni, da boste dobili res kvaliteten posnetek, s katerim si bo pomagal zobozdravnik, ko bo pregledoval in zdravil vaše zobe. Tako bo natančno lahko ugotovil lokacijo na primer zloma, poškodbe, kariesa in drugih sprememb na zobeh ter čeljusti in kosteh. Ko greste na pregled k zobozdravniku, največkrat zahteva ortopan, ki ni starejši od dveh let. Če ga nimate, boste morali najprej na slikanje in se vrniti k zdravniku zato boste imeli dvojno pot. Priskrbite si ga že prej.

ortopan

Ortopan pokaže čisto vse, kar se z vašimi zobmi dogaja. tak ona površini, kot v notranjosti zoba. Zato se dobro vidijo plombe, poškodbe, karies, vnetja in druge spremembe. Posnetek je precej natančen in se lahko locira mesto, kjer je to, kar zdravnika zanima. Zelo velikokrat ga zanima tudi, kje potekajo živci iz zoba, ker niso pri vseh ljudeh enaki. To dobro pokaže oropan, zato zdravnik živca ne ob poškodoval tudi, če je drugje, kot naj bi bil.

Slikanje zob je možno na več načinov. Eden je panoramski, da se vidijo zobje. Drug način je slikanje z griznimi krilci. Človek ugrizne v krilca zato, da se potem pokažejo na sliki vse krone zgoraj in spodaj. Ta slika se največkrat uporablja za odkrivanje kariesa, medtem ko korenin ne pokaže in se uporabi redko.

Ortopan se naredi lahko tudi s strani, to pa zdravnik zahteva takrat, ko je čeljust brez zob in hoče videti, kej dobo grizne površine. Pri načrtovanju zobnih vsadkov pa se naredi prečni pregled zob. Na razpolago je tudi slikanje loka zgornjega neba in spodnjega loka, kar pa je tudi precej redko. Najbolj koristno je tako slikanje zaradi odkrivanja kariesa, ki ga zdravnik z rutinskim pregledom ne more opaziti, ker je znotraj zoba ali korenine.