Na vprašanje v naslovu bi lahko odgovorili z da in pa ne. Ne glede na to ali kupujete moška ali pa ženska sončna očala, je izbira na trgu zares ogromna. Na voljo so različni proizvajalci, različni okvirji, različne leče, običajna sončna očala in polarizirana, očala z dioptrijo in še bi lahko našteval. Potrebno je izbrati proizvajalca in pa barvo očal, nato pa še obliko, saj se vsaka ne prilega na vsak obraz.

Prva stvar, na katero morate biti pozorni je ta, da imajo očala popolno zaščito proti ultravijoličnim žarkom, saj so ti za naše oči najbolj škodljivi, vse ostalo je pristranskega pomena. Čeprav je videz pomemben, je na prvem mestu varnost vaših oči. Zelo uporabna funkcija je tudi polariziranost leč, te vas bodo po vsej verjetnosti stale malce več, kot običajno.

očala

Najbolj pogosta napaka, ki jo opažam pri kupcih očal, kateri potem z nakupom niso zadovoljni, je ta, da očala kupijo prek spleta. S tem nakupom ni nič narobe, če veste točno katera očala boste kupili. V primeru, da ne veste, pa vam to močno odsvetujem. Po naglavni dodatek se je vedno dobro odpraviti osebno, saj je vsa očala potrebno preizkusiti. Potrebno je vedeti kako se vam podajo na glavo in obraz, če ustrezajo vašemu tipu obraza in tem, koliko svetlobe spustijo med lečami do oči. V veliko pomoč pri tem so vam lahko tam zaposleni optiki, saj vedo kakšna očala se podajo na kakšen obraz. Dobro pa je tudi, če s seboj vzamete kakšnega prijatelja ali partnerja, saj dodaten nasvet nikoli ne škodi. V primeru, da vas muči kratkovidnost, daljnovidnost ali pa katera druga zdravstvena težava, pa vam svetujem, da se odpravite na pregled oči, saj boste najverjetneje potrebovali sončna očala z dioptrijo.