Za vsak dom bi se lahko reklo, da je kuhinja še najpomembnejša. Kuhinje so največkrat tudi središče in zbirališče vsake družine. V njih se kuha in je same dobrote, tako da morajo biti še posebej urejene. Najbolje se je po napornem dnevu usesti za jedilno mizo in uživati v dobro pripravljeni hrani. Pri kuhinjah je pomembno, da so ti vsi pripomočki ter posode v trenutku ko jih rabiš takoj na voljo. Se pravi mora biti dovolj prostora za shranjevanje posod, pokrovk, pekačev, pribora in tako  naprej.

Naj bodo predali in police še tako dobro razporejeni, brez velikega in širokega pulta se težko karkoli naredi. Pult naj bi bil tudi v pravi višini, se pravi vsaj na približni višini bokov. Za kuhinjo je važno, da se že na samem začetku (ko se gradi) odločite kje bo kaj postavljeno, ker veliko vlogo igrajo tudi vodovodni in električni priključki. Naj bosta umivalnik in pralni stroj na istem mestu, že samo zato ker se je lažje obračati.

kuhinje

Da je kuhinja res funkcionalna tako kot je treba, je priporočljiva, če ima delujoči pralni stroj, štedilnik,in naj bodo vsi deli kuhinje narejeni za hitro in enostavno čiščenje. Ampak če je kuhinja nova, naj s tem že ne bi bilo problemov. V komplet kuhinje spadata tudi hladilnih in pečica. Lahko je zraven vgrajena še shramba, ki deluje kakor večja omara, vendar večina ljudi nima toliko prostora tako da se zadovoljijo z samo navadno omaro.

Enako pa je pri jedilnici. Novejše in večje hiše imajo jedilnico ločeno, saj imajo dovolj prostora, starejše hiše pa še niso tako narejene in imajo jedilno mizo kar v kuhinji. Po eni strani je to še najbolje, jedi in pribora ni treba nositi v drugo sobo.