Žalovanje ali žalost nas v življenju večkrat prizadeneta, to se lahko zgodi ob izgubi ljubljene osebe ali bližnjega, ter v nekaterih drugih primerih. Največji problem je ta, ker vsak posameznik drugače doživlja žalovanje. Seveda je veliko odvisno od tega, za kakšen tip žalovanja gre, žalovanje za izgubo bližnjega bo zagotovo drugačno, kot naprimer žalovanje ob koncu zveze. Posledice žalosti so lahko hude, trpi lahko naš videz, naše spanje, prehranjevanje in navsezadnje tudi zdravje, čeprav je žalovanje naravna reakcija, jo je potrebno prebroditi in premagati.

žalovanje

Pri tem procesu gremo skozi več različnih faz kot so zanikanje, jeza, pogajanje, žalost, nemoč, sprijaznjenje in nazadnje ozdravitev. Žalovanje lahko prebrodite sami, lahko pa vam pri tem kdo pomaga. Pogovarjajte se z ljudmi, pišite dnevnika, zamotite se s kakšnimi hobiji, spominjajte se prijetnih dogodkov z izgubljeno osebo ali ljubljenčkom ter tako dalje.

Če ste verni, se lahko tolažite, da je izgubljena oseba odšla v nebesa ali na kraj, kjer mu je lepše. Ne pozabite negovati tudi pozitivnih čustev in misli, planirajte za vnaprej in se udeležite kakšnih aktivnosti, tako vam bo veliko lažje. Poskrbite za dober spanec in se izogibajte raznim zdravilom in antidepresivom, poskrbite lahko tudi za redno telesno vadbo, saj se boste počutili veliko bolje.

V primeru, da so čustva premočna pa sprejmite tudi podporo drugih, bližnjih in prijateljih. Nič ni boljšega kot iskren pogovor z nekom, ki mu zaupamo in ki nas razume. Ljudje smo močni in lahko v življenju prebrodimo še tako hudo ovire, ki nam jih življenje zastavlja.