Avto je naš zvesti spremljevalec brez katerega si mnogi ne predstavljamo svojega življenja. Oddaljenost od trgovin, službe, prijateljev in družine nas nenehno sili k skrbi za ohranjanje zdravja našega jeklenega konjička. Med vožnjo, še posebno, če je ta dolga, se motor našega avtomobila močno segreva. Da bi naše vozilo ohranilo ravnovesje ob spremembah prostornine vode, ki nastane zaradi segrevanja, je v vozilu prisotna ekspanzijska posoda. Z zagotavljanjem kvalitetne ekspanzijske posode lahko poskrbite za optimalno korigiranje sprememb temperature motorja vašega vozila.

Kaj je ekspanzijska posoda avtomobila?

Prepričani smo, da vsi še niste slišali za poimenovanje ekspanzijske (imenovano tudi raztezna) posode– ste jo zagotovo pa v avtomobilu že zagledali ob motorju. Na pogled nepomemben element vozila opravlja pomembno funkcijo, saj je v posodi posebna hladilna tekočina, ki skupaj s hladilnikom avtomobila poskrbi, da se motor vašega jeklenega konjička ob delovanju tudi ohlaja.

V večini vozil je hladilni sistem deloma napolnjen z zrakom. Ta zrak v ekspanzijski posodi zagotavlja blažilni učinek, ki hladilni tekočini omogoči raztezanje brez okvare hladilnega sistema. Na ta način se prepreči pojav previsokega tlaka zaradi stalnega segrevanja in ohlajanja hladilne tekočine.

 

Ekspanzijska posoda zagotavlja optimalno delovanje motorja vašega vozila.

Ekspanzijska posoda zagotavlja optimalno delovanje motorja vašega vozila.

 

Kdaj se ekspanzijska posoda sploh menja?

Mehaniki so vajeni ob rednih servisih spremljati tudi hladilni sistem vozila, sami lastniki pa na to pogosto pozabimo. Iztekanje tekočine iz ekspanzijske posode je najpomembnejši znak, da ekspanzijska posoda ne opravlja več svojega dela v celoti. Da bi iztekanje tekočine odkrili pravočasno, poskrbite za reden pregled motorja in njegove okolice – predvsem naj bodo pregledi vezani tudi na obdobja zunaj obdobja tehničnega pregleda vozila. Priporočljivo je spremljanje nivoja hladilne tekočine vsaj enkrat mesečno.

Nakup nove ekspanzijske posode

Če opazite iztekanje hladilne tekočine, nemudoma poskrbite za zamenjavo ekspanzijske posode. Za nakup primerne posode lahko zelo enostavno poskrbite sami – na spletu poiščite ekspanzijsko posodo, ki ustreza vašemu vozilu. Pri tem izbirajte varna in preverjanja spletna mesta, obvezno se izogibajte naročilu rabljenih delov, ki jih ne morete preveriti. Spletna mesta ponujajo bogat nabor izdelkov, ki so trenutno na tržišču, zato večjih težav pri naročilu ne boste imeli. Dodatna prednost je v ceni, ki je na spletu nižja kot pri mehaniku. Slednji naj po nakupu poskrbi samo za ustrezno namestitev posode v vozilu – namestitev bo potekala hitro, prav tako se ne boste obremenjevali s postopkom naročila in čakanja na prihod izdelka k mehaniku.