Ko se staramo, se povečujejo tudi možnosti za bolezenske težave. Ena izmed njih je tudi artroza, ki vpliva na sklepe v telesu. In medtem, ko se veliko govori o artrozi in bolečinah v sklepih, se mnogi sprašujejo kaj sploh je artroza in kako si pomagati. Pri takšnih in drugačnih bolečinah velikokrat ne vemo, za kakšne probleme gre in če jih ne zdravimo pravilno, se lahko samo stopnjujejo. Kasneje pa se lahko zgolj težave razvijejo v kronične bolezni, ki jih ni mogoče več ozdraviti.

Kaj sploh je artroza?

Ko govorimo o artrozi, govorimo o degenerativni bolezni oz. obrabi sklepov. Ta je zelo pogosta pri starejših osebah, saj potrebuje več let, da se razvije. Pojavi se lahko v vseh sklepih v telesu, čeprav je bolj pogosta v sklepih, ki nosijo težo. Govorimo torej o kolenih, kolkih in hrbtenici. Morda najbolj se pojavlja v kolenih, čeprav se lahko v nekaterih primerih pojavi tudi v rokah. Pri artrozi se v sklepih pojavlja bolečina in sklepi so vneti.

Simptomi artroze

Za artrozo se znaki pokažejo počasi in napredujejo čez leta. Zato je tudi bolj prisotna pri starejši populaciji. Pojavljajo se v različnih oblikah. Najpogostejša oblika simptomov artroze so bolečine v sklepih, pa občutljivost in njihova okorelost. Zaradi tega se gibanje slabša in pri nekaterih je hoja težavna. Lahko se pojavijo tudi otekline v sklepih. V vsakem primeru je gibanje sklepa težavno in prihaja do občutka zatikanja v sklepu. Lahko se pojavijo tudi občutki škripanja, pokanja in hreščanja. Na splošno se sklep težko premika. Največkrat bodo začetni simptomi lahki in se bodo stopnjevali, če jih ne bomo začeli zdraviti.

Pri zdravljenju se velikokrat uporabljajo posebna mazila, ki olajšajo bolečine. Ta mazila imajo pomembne snovi, ki pomagajo pri zdravljenju vnetnih procesov. Seveda je zdravljenje odvisno od napredka bolezni in najbolj učinkovito je v začetnih fazah, ko artroza še ni preveč razvita.